The Yummy Mouths The Yummy Mouths

10 jonge muzikale talenten dankzij de Nationale Loterij

di 06.02.2024

In de week van de Belgische muziek liet het VIBE-team luid van zich horen (en gelijk hebben ze!): beginnende artiesten krijgen steeds minder kansen om op te treden in ons land. Aan de andere kant zien we een opmars in het aantal aanmeldingen voor muziekwedstrijden zoals Humo's Rock Rally of De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Dat betekent één ding: meer muzikanten, minder podia. Het lijkt erop dat we een overvloed aan talent hebben, maar te weinig plekken om dat talent te laten stralen.

Bij Concertzaak merken we deze trend ook. We worden overspoeld met aanvragen van opkomende bands die graag bij ons willen optreden. (Een luxeprobleem, we know...) Veel van deze bands hebben de finale bereikt in bekende talentenwedstrijden zoals Humo's Rock Rally, De Nieuwe Lichting of Sound Track. Het valt op dat winnaars vaak snel succesvol worden en een drukke touragenda hebben. Voor de andere finalisten, die vaak even getalenteerd zijn, verloopt de weg naar erkenning moeizamer.

Jennifur - foto Léon-Hanssens

De Club, een zaal van beperkte capaciteit, is een ideale plek voor ambitieuze muzikanten om hun talent te tonen. We moeten echter benadrukken dat, ondanks de wil om elk talent een kans te geven, beperkte financiële middelen ons dwingen om meer bands af te wijzen dan we zouden willen. Het knelpunt ligt in het feit dat opkomende muzikanten vaak nog geen grote fanbase hebben, waardoor het lastig is om concerten met enkel jong talent rendabel te maken. Het publiek is terughoudend om tickets te kopen voor optredens van bands die ze nauwelijks kennen.

Om dit deels te compenseren, plaatst Concertzaak sommige opkomende bands in het voorprogramma van grotere acts zoals Mooneye, Zimmerman of Tsar B. Echter, gezien het beperkte budget voor het voorprogramma en het beperkte aantal beschikbare spots per jaar, blijft het een uitdaging om aan alle talenten een podium te bieden.

Nationale Lotterij steunt opkomende talenten

Concertzaak heeft bij de Nationale Loterij aangeklopt voor steun en met succes! Eerder ontvingen we al steun voor onze Kraters (ofte repetitieruimtes), en nu, dankzij de Nationale Loterij, hebben we in 2024 een budget om 10 Young Talents naar Mechelen te halen.

Dit budget wordt volledig besteed aan de uitkoopsommen van de artiesten, waardoor Concertzaak extra jong talent kan programmeren in Mechelen, mét een eerlijke vergoeding. De eerste talenten zijn al geselecteerd: The Yummy Mouths treedt op als voorprogramma van DIRK. in Mechelen op 10/02, en Jennifur verzorgt op 16/03 de aftershow voor Skemer in De Club in Mechelen.

Deze twee bands geven perfect weer welke talenten we met dit project willen ondersteunen. The Yummy Mouths heeft al airplay gehad op verschillende zenders, speelde op tijdens het showcasefestival We Are Open van Trix en is geselecteerd voor Humo's Rock Rally. Jennifur, een jonge producer uit Gent, maakt unieke elektronische muziek en wordt gezien als een veelbelovende artiest.

Meer namen van het Young Talents project worden binnenkort bekendgemaakt, dus houd zeker de website en sociale media van Concertzaak in de gaten!

Fotokaart The Yummy Mouths