CZ23_Header_Maanrock.png CZ23_Header_Maanrock.png

U zoekt, wij geven: waarom programmeert Concertzaak op Maanrock

zo 16.07.2023

3 redenen waarom Concertzaak zondag het Mechels podium van Maanrock programmeert

2023 wordt een uniek jaar en wel omdat Concertzaak dit jaar voor het eerst wat te zeggen zal hebben op Maanrock. Op ons geliefde stadsfestival mogen we de line-up van het Cultuurplein op zondag samenstellen. We geven jullie drie goede redenen waarom we dat doen. Geld, roem en de mooie ogen van Kristof Calvo behoren daar helaas niet toe.

Reden 1: extra speelkansen voor jong nationaal talent

We zeiden het misschien al eerder, maar de mailbox van de Concertzaak loopt over. Niet met mails van achterstallige rekeningen. Wel met aanbiedingen van beloftevolle Belgische en internationale bands. Er zijn immers veel goede muzikanten in ons land. En daar kunnen we maar beter trots op zijn. Met muzikanten is het wat ons betreft zoals met verlofdagen: je kan er nooit genoeg van hebben. We programmeren een tiental concertavonden per seizoen, maar we willen een vollere agenda. Daarvoor moet er natuurlijk wel tijd zijn (naast onze dagjob) en het budget dat toelaten. Dankzij de samenwerking met Maanrock krijgen we nu de kans om een aantal extra bands voor te stellen aan het Mechelse publiek.

Daar komt nog bij dat we dankzij de samenwerking met Maanrock zelf een line-up kunnen samenstellen die aansluit bij de muziek van de winnaars van de Maanrockrally. In 2023 werd de formule van de Maanrockrally hervormd. Vanaf dit jaar duidt de jury 3 winnaars aan die allen in hetzelfde jaar een showcase spelen op Maanrock. De combinatie van Maanrockrally winnaars met de kwaliteit van de meer gerenommeerde bands zorgt voor een uiterst interessante line-up op zondag. Wie had ooit gedacht dat u nog nieuwe muziek zou ontdekken op Maanrock?! Nu ja, wie had gedacht dat u ooit meer dan 3 Euro voor een pintje zou betalen op Werchter?!

Reden 2: om aan te tonen dat Maanrock een springplank kan zijn voor lokaal talent.

Op Maanrock vallen heel wat nationale gevestigde waarden te zien en dat is goed. Een ambitieus gratis stadsfestival moet investeren in de grotere namen van (inter)nationale bodem om relevant te blijven in ons festivallandschap. Al moet Maanrock ook een showroom zijn voor ons eigen Mechels talent. Want ondanks het ontbreken van een volwaardige concertzaal lopen er een aantal uiterst getalenteerde artiesten rond in onze stad. De eigenzinnige metalband Pothamus is hier een mooi voorbeeld van. De band is goed op weg om volledig door te breken in hun alternatieve scène. Om die reden verdient de muziek van Pothamus een plaats op het grootste festival dat plaatsvindt in hun stad. Concertzaak laat hen dan ook het cultuurplein afsluiten op zondag. De programmatie van Pothamus als headliner heeft een tweeledig doel: de band krijgt als headliner op Maanrock extra aandacht in de muziekwereld. Dit vergroot hun kansen op extra speelkansen elders in ons land. Ten tweede kan Pothamus op Maanrock een voorbeeld zijn voor andere Mechelse bands. Wie goed aan de weg timmert wordt ooit beloond met een mooie plek op ons Mechels stadsfestival. En daarna is the sky the limit, zeg dat Concertzaak het gezegd heeft!

Reden 3: Maanrock geeft de kans aan lokale organisatoren om zich te tonen aan het grote publiek

Wie de timetable van Maanrock bij de hand neemt, zal merken dat de meeste podia in handen zijn van lokale Mechelse organisatoren. Dit jaar zullen naast Concertzaak onder meer Safehouse, Moes, Bustamoove, Phlow X en Sjarabang mee hun schouders zetten onder ons stadsfestival. Dat zorgt ervoor dat er altijd wat te beleven valt op Maanrock. En het zorgt er ook voor dat Maanrock op een heel natuurlijke en ongedwongen manier zichzelf blijft heruitvinden. De Mechelse organisaties krijgen dan weer een unieke kans om zich te tonen aan het grote publiek dat Maanrock aantrekt. Wat Concertzaak betreft mag deze samenwerking nog uitgebreid worden in de toekomst. Tot op zondag, eind augustus!