Frankie Fame (Fotograaf Monday JR) Frankie Fame (Fotograaf Monday JR)

Frankie Fame: “Ik kon nog geen instrument bespelen toen ik wist: muziek wordt mijn leven”

do 27.06.2024

Als hij geen geluidstechnicus is voor goed volk als blackwave., dan vertoeft Michael Franck in hogere sferen als Frankie Fame. Hij noemt het cosmo-pop, wij noemen het: een gedroomde headliner voor een avontuurlijke avond. Zijn passage in mei nam ons mee op zijn energieke tocht.

CONCERTZAAK: Wat is je band met Mechelen?

FRANKIE FAME: “Weinig, maar het is wel de stad waar ik voor het eerst muziek opnam. Met mijn eerste band Skinny Dynamite, in de Motormusic Studios. Die groep bestaat nu niet meer. Humo’s Rock Rally was het begin van het einde. We hadden een heel goeie energie en in mijn ogen waren we de beste band van de avond, maar we werden niet doorgelaten. Fuck dees, dacht ik, dan maar wat anders.”

CZ: Wanneer besefte je voor het eerst dat je muzikant wilde worden?

FAME: “Op mijn achttiende, tijdens een trip op magic mushrooms. Toen besefte ik dat er in alles muziek zit, en dus ook in mij. Muziek zou mijn leven worden! Alleen kon ik nog geen instrument spelen. Ik heb nooit les gevolgd, nooit nummers nagespeeld. Dat laatste vond ik heel moeilijk en dus dacht ik: ik skip die fase, anders komt er helemaal niks van terecht.

CZ: Frankie Fame klinkt qua naam als een soloproject, maar op je sociale media neem je de tijd om je band voor te stellen, met aparte posts voor elk lid.

FAME: “Tot nu toe is het vooral een soloproject geweest waarvoor ik soms muzikanten uitnodig om iets te spelen wat ik zelf niet zo goed kan. Maar in juni beginnen we aan een nieuwe plaat met de hele band.”

CZ: Heb je een lievelingsinstrument?

FAME: “Mijn elektromechanische piano. Er zit magie in die boventonen, zeker als ze een beetje worden overstuurd.”

CZ: Maar dat wonder der techniek heb je niet meegenomen Mechelen?

FAME: “Helaas, in Mechelen speel ik enkel gitaar. Het liefst van al zou ik zonder instrument op het podium staan, puur frontman zijn, maar dat is financieel niet haalbaar.

CZ: Jij hebt zelf als technicus gewerkt, maar Willem Ardui (Blackwave) is ook jouw schoonbroer en producer.

FAME: “En ik vind hem geniaal. Hij begrijpt heel goed hoe de draden in mijn hoofd lopen. In de chaos die mijn hoofd kan zijn, neemt hij heel snel iets vast. Soms loopt het lastig, maar even vaak magisch.”

CZ: Tot slot: hoe zou je je eigen muziek omschrijven aan iemand die nog nooit van jou gehoord heeft?

FAME: “Ik ben zo slecht in zelfpromotie, misschien is dat de reden dat mensen mij niet kennen. Kom gewoon eens kijken, want mijn persona op het podium maakt deel uit van de muziek. Frontman zijn is wat ik het allerbeste kan. Ik ben een doorgeefluik van energie, zo zie ik mezelf.”

Zondag 30 juni kan je Frankie Fame zien op het Live is Live festival.