ARTHUR-BOUSSIRON ARTHUR-BOUSSIRON

Jack Vamp & The Castle of Creep: ‘Na De Nieuwe Lichting was het even heel veel tegelijk’

wo 15.11.2023

Jack Vamp & The Castle of Creep is niet alleen een mond vol, maar ook een kookpot vol pruttelende ideeën en een kaartenspel van genres – afwisseling troef! In de vooravond van hun concert in de Mechelse Club blikt bezieler Arthur Boussiron terug op wat er gebeurde sinds hij begin dit jaar De Nieuwe Lichting won, en vooruit op een nog te verschijnen plaat: ‘Ze gaat niet voor iedereen zijn, maar de ambitie om het buitenland te veroveren is er wel.’

CONCERTZAAK Heb je een band met Mechelen?

ARTHUR BOUSSIRON ‘Goh, ik ben heel slecht in geografie... Mechelen, ligt dat dicht bij Antwerpen? Zal ik anders gewoon zeggen dat ik een band heb met de stad door de rijke cultuur?’

CZ Om maar iets te noemen.

BOUSSIRON ‘Eerlijk, ik blijf de laatste tijd een beetje uit de stad weg. Ik heb te veel anxiety om in grote massa’s rond te lopen. Ik heb onlangs een week lang paniekaanvallen gehad – de dokter zei dat mijn hartspier verzuurd was. De beste manier om daar op dit moment mee om te gaan, is op mezelf muziek maken. Ik wil de dingen die ik heb meegemaakt omzetten in positieve energie, zoals Marvin Gaye dat deed: dansbare muziek en lichte teksten, maar met een diepe ondertoon.’

‘The Castle of Creep slaat eigenlijk op de donkere kant van mijn geest, de troubles. Zoals Prince ook The Revolution had: die naam slaat op de muzikanten met wie hij zich omringde, maar ook op de creatieve vrijheid die hij zichzelf toe-eigende.’

CZ Hoeveel inbreng heeft de rest van de band in je muziek?

BOUSSIRON ‘Ik schrijf alles zelf en betaal de muzikanten om het in te spelen en live mee op te treden, maar het zijn ook goede vrienden die erg in dit project geloven. Je kan de tracks van Jack Vamp niet zomaar spelen als je er helemaal niets bij voelt.’

CZ Heeft De Nieuwe Lichting gebracht waar je vooraf op hoopte?

BOUSSIRON ‘Ik ben blij dat mijn netwerk groter geworden is, zonder De Nieuwe Lichting had ik nu misschien geen label of booker. Het was wel even heel veel tegelijk: ik moest mijn debuutplaat op tijd af krijgen, zodat die er zou liggen tegen februari, wanneer ik ze voorstel in de AB. Veel mensen wilden hun zegje over hoe die moest worden, maar als iedereen aan je muziek trekt, gaat die niet per se naar de plek die jij als artiest voor ogen hebt. Ik heb al getekend voor mijn volgende plaat, en die wil ik toch heel anders aanpakken. Ik zal mezelf moeten terugvinden als muzikant. Maar er zijn de afgelopen maanden wel al zaadjes geplant voor een mooie toekomst.’

Foto van Arthur Boussiron

CZ Je twee recentste singles ‘ANGELS’ en ‘BACK 2’ zijn twee totaal andere beestjes.

BOUSSIRON ‘(knikt) ‘ANGELS’ neight naar synthwave en The Weeknd, ‘BACK 2’ heeft meer hiphop in zich. Ik heb willen duidelijk maken dat Jack Vamp altijd zal veranderen. De plaat zal ook alle kanten op gaan. Niet alle mensen voelen zich aangesproken door dat idee – het leven is al druk genoeg, hé – maar die plaat zal niet voor iedereen zijn. Ik wil nog stevige rock maken. Soul. Iets echt dansbaars.’

CZ Met welk ander kunstwerk zou je je muziek vergelijken?

BOUSSIRON ‘Misschien een schilderij van Basquiat? Hij is ook heel eclectisch... Of Hockney! Dat zonovergoten realisme uit L.A... ‘Fear and Loathing in Las Vegas’, ‘Léon’ van Luc Besson... het zit hem voor mij in dat bevreemdende, dus ‘Twin Peaks’ of ‘Atlanta’ zou ook kunnen. Het ding is: ik weet waar ik wil uitkomen met Jack Vamp, maar mijn publiek weet dat nog niet. Het is als op een trein stappen waarvan enkel de conducteur weet waar die gaat stoppen. Dat kan bevreemdend zijn.’

CZ Wij hebben alvast zin in een eersteklas concert!

Tickets via onze ticketshop.